Tid for grønne stikkelsbær – og de er tidlige i år

Så blev det igen tid til at plukke grønne stikkelsbær.

Grønne stikkelsbær

Ulig andre år er det meget tidligt, at de er så store.

Vi er kun ved den 10.juni.

Når hylden er ved at afblomstre

Normalt koger jeg først stikkelsbærsyltetøj, når hylden er ved at være afblomstret. Det passer med, at jeg lige bruger de sidste skærme til stikkelsbærsyltetøjet.

Men i min pas-dig-selv-have, er hylden først nu ved at blomstre.

Et morgenbillede af sol igennem hyld fra Alfiens pas-dig-selv-have d.10.juni 2020

Det har også været en kold maj, hvilket måske er årsagen til at de grønne stikkelsbær er klar allerede nu? Hvem ved?

Hyldeblomstsaft og citronsyltetøj

I mange år fremstillede vi i øvrigt altid hyldeblomstsaft, og har du brug for en god opskrift, kan du se mere her.

Ligeledes er der mulighed for at koge det mest lækre citronsyltetøj af de tiloversblevne citroner fra saftfremstillingen. Du kan se opskriften her.

Det lækre citronsyltetøj fremstillet af de tiloversblevne citroner fra hyldeblomstsaften

Skru op for frugtsmagen

Kigger du indimellem ind på bloggen, har du måske set opskriften på den delikatesse, som stikkelsbærsyltetøj med hyld er?

Fidusen er jo at skrue ned for sukkermængden, så der kan skrues op for frugtsmagen.

Derfor bruger jeg 20% sukker af frugtmængden, når jeg fremstiller syltetøj. Det forhold gælder for alt det syltetøj, jeg laver, som ikke er citronsyltetøj fra fremstillingen af hyldeblomstsaft.

Er det frugtgrød jeg koger, tilsætter jeg kun 10%.

Vaniljestang eller stødt

Bruger du også vanilje, enten som stang eller stødt, får du foræret lidt mere sødme

Dette er helt uden at tilsætte mere sukker. Du kan læse mere her om Alfiens spisevaner.

Sukker er ikke bare sukker

Jeg har jo den holdning, at sukker ikke bare er sukker. Det som kommer fra frugt, spiser jeg med største fornøjelse.

Det hvide sukker, som er oparbejdet af sukkerroer, ja – se det er en helt anden sag. Her sørger jeg for at holde mit indtag laaaangt nede.

For få grønne stikkelsbær i år

De mange grønne stikkelsbær får jeg fra min momse lille have. Her findes de mest højtydende stikkelsbærbuske, jeg har set.

Men desværre var de blevet beskåret så kraftigt i efteråret, at der kun var en små 300 g at plukke.

Hvilket er en 1/10-del af, hvad der plejer at være.

Men sådan er det jo, og mon ikke at de næste år er tilbage i topform?

Grønne stikkelsbær
De grønne stikkelsbær fra min momses have

Stiklingerne er ved at have dannet en busk

Vi har taget stiklinge fra disse stikkelsbærbuske, men det tager år før en stor busk er etableret.

Det er i øvrigt ret nemt at opformere stiklinge fra frugtbuske. Hvis jeg kan finde billederne, kommer der nok et indlæg om det.

Fra min egen stikkelsbærbusk var der yderligere en 50 gram.

ingen stor portion.

Rabarber er sikkert også godt

Da jeg kun havde så stikkelsbær, tænkte jeg at lidt rabarber sikkert ville passe fint.

Grønne stikkelsbær
Grønne stikkelsbær, hyldeblomstskærme og rabarber samt sukker og vanilje

Jeg har et forhold imellem rabarber og stikkelsbær, der er 1:5.

Det gik faktisk over al forventning, rent smags-wise, så det er en variant, jeg nok også vil lave næste år på denne tid.

En grundopskrift på syltetøj med intens frugsmag

Opskriften her er en grundopskrift, og du kan bruge den til al slags syltetøj.

Sådan noget går jeg lige ind for.

Samme fremgangsmåde bare med forskellige ingredienser

Det er da til at finde ud af

Grundopskrift

Tricket er at undlade vand, holde en meget lav sukkermængde, 20% af frugtmængden samt at tilsætte vanilje, stødt og som stang. Mængderne af vanilje afhænger af, hvor meget frugt du har.

Kogetiden er forskellig for forskellige frugter. Så du må prøve dig lidt frem.

Det afhænger også af, hvordan man vil have konsistensen af sit syltetøj. Jeg er midtimellem udkogt og med synlige spor af bær.

Tjek at syltetøjet ikke løber for meget inden du hælder det på glas.

For let løbende syltetøj skyldes for meget tilsat vand, så frugtens indhold af pektin ikke er nok eller at frugtens indhold af pektin er for lavt. Herved kan syltetøjet ikke gelere.

Lige det sidste opleves, når frugten bliver for moden.

Løsningen er at koge noget mere vand af, ved at koge uden låg.

Grønne stikkelsbær er rigtig gode, fordi deres pektinindhold er så højt. Har du prøvet at koge syltetøj af modne stikkelsbær, så ved du, hvad jeg taler om.

Husk at skolde glas og låg og at skylle dem i noget med en høj alkoholprocent, inden du hælder syltetøjet over.

Både cognac og portvin fungerer fint, er min erfaring. Vi har brugt det i årevis, og du undgår dermed at skylle med atamon.

Opskrift: Stikkelsbær med rabarber og hyld

Der var 400 g ordnet frugt i alt, hvoraf 20% var rabarber.

  • Sukker er 20% af frugtmængden
  • 1/2 vaniljestang. Jeg flækker den og skraber kornene ud, og lægger korn og skrabet stang i gryn.
  • 1/2 tsk stødt vanilje
  • Vandmængden er den, som sidder på de skyllede bær. Syntes du at det har svært ved at koge ud, kan du tilsætte et par spsk vand. Men jo mere vand, jo mere flydende bliver syltetøjet.
  • Nogle hyldeblomstskærme, jeg brugte her to små skærme
  • Cognac eller anden alkohol til at skylle glas og låg med. Bruger du portvin så efterlad lidt mere i glas og låg. Årsagen er, at portvin har en lavere alkoholprocent end cognac
  • Kogetid er ca 1/2 time for de grønne stikkelsbær
  • Smag på det og syntes du, at det her er altså for surt. Så tilsæt noget mere sukker. Mad skal være spiseligt.
  • Når syltetøjet er færdigkogt tages hyldeblomstskærmene op og der hældes på skoldede, skyllede glas.
Grønne stikkelsbær
Nipning af stikkelsbær

Frugtgrød

Er det frugtgrød du er til, så reducerer du som sagt bare sukkermængden til 10% af frugtmængden.

Men meget syltetøj blev der som sagt ikke. Et glas og lidt til.

Grønne stikkelsbær
Det færdigkogte syltetøj, de udkogte hyldeblomstskærme samt portvinen

Strikkefronten ligger lidt stille

På strikkefronten sker der ikke det helt store.

Sådan går det tit for mig når det er maj og juni. Der er så meget at lave i haven, lange ture man kan gå og læse bøger – ikke mindst.

Men jeg får dog strikket lidt i ny og næ, og senest er det halvhandsker, jeg har kastet mig over. Her i mønstret Leonora.

De halvfærdige gule halvhandsker i Leonoramønstret

Lyst til at se andre mønstre på strikkede handsker? Så kig her i Alfiens strikkatalog.

Gør Alfien glad

Kunne du lide det, du læste?

Eller har du forslag til, hvordan bloggen Vintagealfien kan blive bedre?

Så gør Alfien om muligt endnu gladere og del blogindlægget “Tid for grønne stikkelsbær – og de er tidlige i år” med andre og/eller efterlad en kommentar i kommentarfeltet.

Ligeledes kan du også følge VintagealfienFacebook, Instagram, Bloglovin samt Pinterest, i fald du gider det.

Eller du kan blive nyhedsbrevsmodtager, ved at udfylde opskrivningsfeltet underneden.
Subscribe til Alfiens nyhedsbrev!

About Alfien

Alfien, alter ego samt nickname hjemme som i cyberspace, står bag bloggen Vintagealfien. Her blogger jeg omkring alt det, jeg er passioneret omkring. Emner er især strik, vintagestil, DIY samt helse.
This entry was posted in Helse, Hyldeblomst, Lavt sukkerindhold, Syltetøj and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *