Brombær i Alfiens have – krat og grød

Alfiens brombær

Alfien har som sagt brombær en masse i haven, flere krat faktisk. De skal jo plukkes så der enten kan fremstilles syltetøj eller koges grød af dem.Brombær

Det er sådan en hyggelig sensommer beskæftigelse, og man har jo lov at smage lidt på sagerne, mens der plukkes. Et modent brombær er yderst delikat finder Alfien.

Alfien og tålmodighed

Alfien er ikke verdens mest tålmodige sjæl, og kunne derfor ikke vente til der var rigget en stige til, men stillede sig op på en, viste det sig, meget ustabil havestol.

Det gik godt de første fire, fem gange Alfien kravlede op og ned ad den. Men så gik det så heller ikke mere. Det stakkels væsen faldt ned og ramte ryglænet med højre arm. Tårerne sprøjtede ud og ord som armen er brækket, stakkels mig etc. lød fra Alfien. Så galt gik det dog gudskelov ikke, men armen er nu blå, gul og grøn og ligner lidt en tatovering.

Ny teknik til brombærplukning

Husfotografen indførte derfor en ny teknik til brombærplukningen, brombærgrenene klippes af og Alfien kan så stå på terra firma og plukke bærrene af grenene.

Da det ene krat er så stort, betyder det ikke så meget, at ikke alle bær er modne, når grenene klippes af. I øvrigt kan man sætte de afklippede grene i vand, hvorefter de umodne bær faktisk kan modne.

Alfien har fået forbud mod at klatre på stole, og overholder det da også – en gang imellem.

Mørke bær indeholder flest antioxidanter

Mørke bær, som fx. brombær og blåbær, indeholder mange antioxidanter og er derfor sund spise, så dem kan man ikke få for mange af og selvfølgelig er friske bær bedst.

Brombær og blåbær

Bær sprøjtes i øvrigt også meget, så køb økologiske bær, og hvis du har have så hold den sprøjtefri, for alles skyld.

Opskrift på brombærgrød med lavt sukkerindhold

Jeg koger frugtgrød med så lavt et sukkerindhold som muligt. Dvs. 10% af bærmængden er sukker, derudover tilsætter jeg stødt vanilje samt en halv stang vanilje, som også søder. Frugtsmagen træder utroligt meget frem, når der ikke er tilsat så meget sukker. Men smag dig frem, og hvis du syntes det er for surt, så tilsæt mere sukker, mad skal være spiseligt

Ingredienser:

  • 500 g modne brombær, friske eller frosne brombær
  • 50 g sukker
  • 2 dl vand
  • 1/2 tsk stødt vanilje
  • 1/2 stang vanilje
  • Kartoffelmel eller andet til at jævne med

Sådan gør du:

  • Hæld bær, vand, sukker og stødt vanilje i en gryde,
  • Flæk vanilje stangen og skrab kornene ud og tilsæt både stang og korn
  • Kog op og lad derefter simre ca. små 20 minutter, jævn med kartoffelmel rørt ud i vand. Husk at tage gryden af blusset, mens du hælder jævningen i, i en tynd stråle samtidig med at du rører rundt i grøden.
  • Hæld over i en skål og drys med sukker på toppen, så den ikke trækker skind.Brombær

Server kold fx. som trifli, med kiks, flødeskum eller cremefraiche.

Links til andre desserter med kogt frugt

Æbletrifli

Blomme/æbletrifli

Gem

Gem

Gem

Gem

Gem

Gem

Gem

Gem

Gem

Gem