Tips til fingervantestrikning – hvordan gør Alfien?

Tips til fingervantestrikning

Her kan du læse lidt nyttige tricks og tips til fingervantestrikning, og hvilke remedier Alfien bruger, når der strikkes.

Strikkepinde og andre remedier

Træstrikkepinde er en favorit i Alfieboet. De er rare at strikke med og holder forbavsende godt. Jeg har strikkepinde af træ som har mere end 30 år på bagen. Disse pinde har strikket mange ærmer og vanter.Tips til fingervantestrikning

Til at strikke fingervanter med købte jeg nye strikkepinde, hovedsageligt fordi jeg ikke havde træpinde i 2,5 mm. Der var heller ingen træpinde i de lokale loppeshopper, men mange af metal. Men også fordi man nu kan få kortere strikkepinde designet til fingervantestrikning.

Pinde med længde på 12,5 cm og 10 cm

Til selve skaftet og hånden bruger jeg pinde med længden 12,5 cm, de er tilpas lange til at man kan klare sig med fire pinde, hvis man er tvunget. Tips til fingervantestrikning

Dog er de stadig så korte, at de ikke kommer i vejen, når der skiftes pind. Flere mærker fører pinde i længden 12,5 cm, herunder fx Brittany.

De helt små pinde med længden 10 cm, er smarte til at strikke selve fingrene med. Flere mærker fører dem, og dem er jeg ret begejstret for. I hvert fald oplever jeg at strikning af selve fingrene går væsentligt hurtigere. Det er især de første par omgange, hvor der ikke er meget plads at arbejde på, at det er nemmere at strikke med kortere pinde.

Jeg har dem både i natur og i multicolour. Ulempen ved en multicolour pind er, at der næsten ingen kontrast er imellem garn og pind, når der strikkes med en mørk farve som fx sort. Da mine øjne er blevet ældre ligesom resten af mig, er det ikke det sjoveste at strikke med og slet ikke om aftenen, når jeg er træt.

Er du ny ud i fingervantestrikningen og har du pinde på 15 cm, så klar dig med dem til det første par i hvert fald. Derudover en sikkerhedsnål til tommelfinger samt to maskeholdere, til de resterende masker, når der strikkes pegefinger etc. Her kan man også sætte maskerne på en snor eller bruge sikkerhedsnåle, hvis man ikke har maskeholdere.

Hvor lang skal håndryg og fingre strikkes, så fingervanten passer?

Måling af længde på håndryg og fingre, kan klares uden at skulle tælle omgange, det er noget som tiltaler Alfien.

Længden på håndryggen passer når?

Længden på håndryg og skaft skal være så lang, at det strikkede når op til hvor fingrene starter. Denne længde passer med, at der er tilstrækkelig plads til hånden, når fingrene efterfølgende strikkes.Tips til fingervantestrikning

Se på mønstret også

Ligeledes  kigger jeg på hvordan mønstret ser ud, og derefter besluttes, hvor i mønstret sidste pind er, inden fingrene starter. Herved vil første omgang til fingrene strikkes, så der fx kommer en snoning med på fingrene eller der ikke er ind/udtagninger i mønstret.Tips til fingervantestrikning

På billedet ovenover ses, at på næste pind, som er første pind på fingrene, skal de to snoninger snos i hhv. højre og venstre side af fingervanten. Nogle gange passer længden derfor ikke helt. Den kan være et par pinde for lang for at få mønstret til at passe, men heller for lang end for kort er min erfaring. Det er lidt med fingervanter som med strømpebukser, der er for korte i benene, utålelige at have på.

Hvordan ved du om fingerlængden passer?

Strik så du netop ikke kan ane fingertippen fra håndryggen/forsiden.Tips til fingervantestrikning så passer længden når indtagningen, som går over tre omgange, er færdig. Det store til højre er set fra håndryggen, mens det lille øverst til venstre er set fra håndfladen.

Hvad Alfien strikker først

Jeg strikker næsten altid venstre vante først undtagen fingrene, derefter højre, så begge tommelfingre, og så de resterende fingre, startende med højre hånd.Tips til fingervantestrikning Hvorfor jeg typisk gør det i den rækkefølge er fordi de fleste opskrifter gamle som nye, starter med venstre hånd, og fordi jeg tager billeder af venstre hånds fingre til opskrifterne. Det kræver kamera, læs mobiltelefon og tjek af billedkvaliteten på en ordentlig skærm. Derfor er venstre hånds fingre ikke særligt velegnet til socialstrik, hvis et nyt mønster er under udarbejdelse.

Der er dog undtagelser, fx. i Berthinemønstret hvor opskriften starter med højre hånd. Men uanset om der startes med at strikke højre eller venstre handske, så ender jeg jo med samme resultat.

Det var et par tips til fingervantestrikning, er du interesseret i at læse om hæftning af ender på fingerhandsker, kan du se mere her: Strikhandsker – Hæftning af ender

Gem

Gem

Gem

Gem

Gem

Gem

Gem

Gem

Gem

Gem

Gem

Gem

Gem

Gem

Gem

Gem

Gem

Gem

Gem

Gem

Gem

Gem

Gem

Gem

Gem