Strikkeudstyr – hvad er must-haves til strik?

På denne side kan du få indsigt i, hvad jeg anvender af strikkeudstyr. I sagens natur er det hovedsageligt rettet mod fingerhandskestrik.

Men der har dog også listet sig lidt ind om, hvad jeg bruger til strik i al almindelighed.

Vi taler altså om garn, pinde og alle de andre strikkeremedier, der hører sig til det håndarbejde, som strik jo er.

Det basale strikkeudstyr – garn og strikkepinde

Fingerhandsker som er strikket på små pinde giver et delikat udtryk.

Det at noget er delikat, er alfa og omega for mig, det skal være eye-candy simpelthen. Hvis det ikke er det, kan jeg undvære.

Tyndt garn og små pindestørrelser

Garnet jeg bruger er derfor tyndt garn og alle mine opskrifter på fingerhandsker er beregnet til brug for pinde 2,5 mm til 2,75 mm.

Jeg strikker hovedsageligt handskerne i ren uld eller i et blandingsprodukt med uld og et kunststof, såkaldt strømpegarn.

Da det tager den samme tid at strikke et par handsker i en dårlig kvalitet garn som i en god, vælger jeg derfor garn, der indeholder uld.

Garn er nødvendigt strikkeudstyr
Pastelfarvet garn de lyserøde nuancer er jeg glad for

Farver er utroligt vigtige for mig. Så garn der opfylder betingelserne omkring garntykkelse og uldindhold kan jeg principielt bruge.

Garn fra hele prisskalaen

Jeg bruger altså garn fra begge ender af prisskalaen.

Mayflower 1. Class er nok det billigste garn, jeg har strikket handsker i og det dyreste er indtil videre fra Hedgehog. Spændet i pris ligger fra DKK 25 til DKK 225.

I mellemgruppen ligger så garnbrands som Arwetta fra Filcolana, Yaku fra CaMaRose eller Babyull fra Sandnes for at nævne et par andre garnbrands, som jeg hyppigt bruger garn fra. Her er prisen omkring DKK 42 til DKK 51, alt afhængig af hvilken garnbutik jeg handler i.

Jeg har lige købt noget japansk garn, i 40 % uld og 60% mohair, som jeg har tænkt mig at strikke handsker af.

Det japanske garn fra ITO
Det japanske garn i to uimodståelige farver

Jeg kunne simpelthen ikke stå for farverne og købte i hhv. lyserød og lysegrøn. Det er dejligt fnugget og nok mest egnet til sjalstrik, men jeg giver det et go.

Garnforbrug til et par fingerhandsker i damestørrelsen

Til et par damehandsker bruger jeg omkring et nøgle garn.

Et godt tip er at kigge efter løbelængden, er den omkring 210 m på et 50 grams nøgle, kan du oftest nøjes med et, hvis du har hænder i normalområdet og strikker en ribkant på omkring en seks cm.

Jeg har dog brændt mig så eftertrykkeligt på fx strømpegarnet fra froehlich. Her skal der to nøgler til et par fingerhandsker.

Syrener, sommerhat, strik og en vintagebroche
De lilla strikhandsker i Kamillamønstret endte som coverbillede i en FB-gruppe

Det samme gør sig gældende for Babyull fra Sandness, samt Drops, Alpacca. Opdager man det hurtigt kan man være heldig, at de har mere af samme indfarvning i butikken.

Er du i tvivl om der skal mere end et nøgle garn til?

Så vil jeg foreslå dig at købe to nøgler garn i samme indfarvning og få det ene nøgle plomberet.

Better safe than sorry!

Er min holdning, når det kommer til garn.

Strikkepinde hører også til basalt strikkeudstyr

Strikkepinde skal der til, hvis garnet skal trylles om til et par strikhandsker eller andet lækkert strik.

Træpinde i forskellige størrelser

Jeg bruger træpinde i forskellige længder alt efter, hvad jeg strikker på handsken.

Til ribben og selve hånden bruger jeg pinde på 12 cm og til fingrene bruger jeg de helt korte pinde på 10 cm. Disse 10 cm pinde benævnes fingerhandskepinde.

Starten på en fingerhandske i Dagmarmønstret
Dagmarmønstret med avancerede snoninger og bobler in the making

Nu er strikkepinde jo ikke helt billige, så har du strømpepinde på 15 cm, så klar dig med dem til det første par handsker. Skulle du blive bidt af handskestrik, kan du altid supplere med nye kortere pinde.

Strikkeudstyr som er musthaves, her er det handskepinde
12 cm pinde til handskestrik i tykkelsen 2,5 mm

Ligeledes er genbrugsbutikker et rigtigt godt sted at shoppe strikkepinde.

De er dog oftest i metal, hvilket jeg ikke bryder mig så meget om at strikke med. Jeg foretrækker strikkepinde af træ, fordi træ er et naturmateriale og dermed rarere at holde på.

I al den tid jeg har strikket, har jeg knækket to træpinde i alt. Jeg har strikkepinde af træ, som er tæt på 40 år gamle. Så min erfaring er, at træpinde ikke er videre skrøbelige.

Strikkepinde: Lyst træ versus mørkt træ

Jeg foretrækker strikkepinde af lyst træ, fordi farvekontrasten imellem garn og pinde er større. Mørke strikkepinde og mørkt garn er ikke en kombo, mine øjne bryder sig om længere.

Om aftenen er det helt galt og især hvis der skal strikkes andet end ret.

Lyserødt strik på mørke strikkepinde
Retstrik til en scrunchie på mørke træpinde

Subscribe til Alfiens nyhedsbrev!

Andet strikkeudstyr som er rart at have

En garnvinde

Lige netop en garnvinde har jeg længe gerne ville have, da en del garn kommer i fed. Sådan et fed garn skal forvandles til garnnøgler, inden garnet kan bruges til at strikke med.

Men en garnvinde er ikke nem at oplede, hvis man ønsker sig en gammel en.

Jeg var dog heldig i påsken og fandt en, som jeg ovenikøbet også tror er antik.

En garnvinde er rar at have, når strikkegarnet købes i fed
Garnvinde fundet i en loppeshop

Så i stedet for at skulle have nogle til at holde garnet, bruge en stolryg eller knæene, kan jeg nu spænde garnet ud på garnvindens arme. Hvorefter det er nemt at vinde garnet op i nøgler.

Er du interesseret i at se, hvordan du skal forberede garnet til at blive vundet op? Så kan du læse, hvordan jeg gør i indlægget om min gamle garnvinde.

Maskemarkører

Maskemarkører har jeg haft et temmeligt anstrengt forhold til.

Men i forbindelse med de små strikkede tutus, ja – så fandt jeg for det første nogle maskemarkører, jeg kunne bruge og som også var fotogene.

Du kan se mere i indlægget om den lille tutu: Den lille tutu…

De små hjerteformede maskemarkører fra Add
De små hjerteformede maskemarkører fra Addi

Opbevaring af strikkepinde

Strikkepindene skal også opbevares. Jeg har et fjernlager til de pinde, jeg ikke bruger så tit.

De pinde er typisk rundpinde og lange pinde i metal eller træ. Jeg har pinde i alle tykkelser og mange forskellige længder.

Fjernlageret består blandt andet af to metaldåser og en gammel glasvase fra min farmor. Den ene dåse er til de lange pinde og den anden har jeg alle mine rundpinde i.

Jeg bruger tit vaser, kander, sovseskåle og andet til opbevaring af alt fra strikkeudstyr til blyanter over til kosmetik.

Strikkepinde er et nødvendigt strikkeudstyr
Opbevaring af strikkepinde der er på fjernlageret

De strikkepinde jeg bruger hele tiden, er de korte pinde til handskestrik, og dem opbevarer jeg i to penalhuse, et stort og et lille. Så er de nemme at finde og skal jeg til socialstrik, tager jeg det lille penalhus med.

En pindemåler er et nyttigt strikkeudstyr

En pindemåler er rigtigt rar at have.

Det kan godt være svært at se forskel på pind 2,5 og pind 2,75 mm. Jeg har før strikket en ribkant med fem pinde, hvoraf de fire pind var i tykkelsen 2,5 mm og den femte pind var så pind 2,75 mm.

Den for mig uundværlige pindemåler – handskemønstret er Anastasia

Lidt surt! Jeg endte med at pille ribkanten op og strikke den om.

Men af det lærte jeg at tjekke, at alle pinde har samme tykkelse inden jeg går i gang med at strikke!

Dette også selv om de er bundet sammen med en elastik, og man således skulle tro, at her var så alle i længden 12 cm og tykkelsen 2,5 mm.

Da jeg også tit skifter pindetykkelse, har jeg således mange strikkepinde. Ikke alle træpinde har brændt pindetykkelsen ind og derfor bruger jeg pindemåleren tit.

Maskeholdere til fingrenes masker

Maskeholdere er der brug for, når jeg strikker fingerhandsker. Der skal bruges til tommelfingerens masker, når kilen er færdigstrikket samt når fingrene skal strikkes.

Maskeholdere hører også til i kategorien af strikkeudstyr som er must-haves
Maskeholdere i forskellig størrelse

Jeg har dem i flere størrelser, små til tommelfingeren og lidt større til maskerne på håndryg og håndflade. De fleste maskeholdere jeg har er i tykkelsen 2,25 mm, hvilket vil sige, at de er mindre end selve pindene jeg bruger.

Det er en fordel, hvis der ikke strikkes videre med det samme, fordi jeg derved undgår, at maskerne på maskeholderen udvider sig.

Har maskerne på maskeholderen udvidet sig, så skal den omgang pilles op, da man ellers kan se det, når der strikkes videre.

Senest har jeg erhvervet maskeholdere eller maskewire i plast. Dem er jeg ret glade for.

Maskeholder af plast

Hvorfor jeg er ret så begejstret for sådan en maskeholder, kan du læse mere om i indlægget: Maskeholder – Maskewire af plast

Målebånd, saks, nåle og en kuglepen

Et målebånd er uundværligt, når der skal tjekkes længde på en strikhandskes ribkant eller strikkefasthed. Ligeledes når jeg strikker fingre til andre eller strikker børnehandsker op, er der brug for at kunne måle.

Målebånd hører også til i kategorien af nyttigt strikkeudstyr
Strikkefastheden tjekkes

I en snæver vending bruger jeg en lineal, men et målebånd er at foretrække.

Når der skal hæftes ender, er der brug for en synål og en saks. Jeg har en lille brodersaks, som jeg er rigtig glad for. Knappenåle er også nyttige, når der skal nåles skind fast på en handskes ribkant eller der skal sys et større stykke strik sammen.

Kuglepen bruger jeg til at notere i opskriften med. Jeg er old-school på det punkt og jeg kan lide at notere ned på papir.

Old-school notater på opskrift
Old-school med notater på papir

Alt det andet strikkeudstyr

Der er masser af strikkeudstyr, som du kan købe dig fattig i.

Fristet kan jeg sagtens blive, når jeg sidder og kigger på tilbehør på en hjemmeside, der handler med garn.

Jeg har da også en del af disse, for mig, ikke så nyttige ting, vil jeg sige. Det tæller fx en omgangsmåler og en strikkefasthedsmåler, og ingen af delene har jeg nogensinde brugt.

Det er jo så forskelligt hvad man bruger, men for mit vedkommende har det været unødvendigt strikkeudstyr.

Hvad er efter din mening must-haves, når det kommer til strikkeudstyr?

Gør Alfien glad

Kunne du lide det, du læste? Så del endelig.

Det japanske garn i lyserøde nuancer fra ITO
Mere japansk garn og vintagebrochen Flattery fra SC, 1968

Ligeledes kan du også følge VintagealfienFacebook

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *