DIY: Ghee fremstilling – et godt alternativ til smør

Alfien har i mange år hovedsageligt kun spist ghee, som er ren smørolie. Dvs. vandet er fordampet og proteinerne, kaseinet, er fjernet. Ghee har ifølge den auyervediske tradition egenskaber som langt overgår smør. Fx. er ghee det lettest fordøjelige fedtstof for leveren, endvidere tåles det af os, der ellers ikke har det helt nemt med mælkeprodukter og endelig har ghee en delikat lidt nøddeagtig smag, som Alfien i hvert fald syntes langt overgår smør.Ghee

Alfien fremstiller selv ghee ca. en gang om måneden, det er ikke vanskeligt, det tager bare lidt tid. Er du nybegynder indenfor ghee fremstilling, så kan du starte forsigtigt ud med den langsomme metode, som beskrevet underneden.

Ghee – sådan gør du

Fire pakker usaltet økologisk smør smeltes i en gryde, helst tykbundet. Når smørret er smeltet skrues ned for varmen og der røres i gryden ofte, hvert femte/syvende minut. Det dufter lidt som kærnemælkssuppe når vandet koges af, hvis du ved hvordan det dufter. Har du for meget varme på, skummer det op og er du ikke hurtig her og får fjernet gryden, så branker det.

Du kan skumme smørolien, hvis du syntes, men jeg er begyndt at lade være og arbejder med lidt mere varme og lader det i stedet fælde ud. Det kræver så til gengæld, at du er over det hele tiden, for at sikre at det ikke branker. Tager ca. en halv time. Den langsomme med meget lav varme,  tager en rum tid ca. 50 minutter, før vandet er fordampet og proteinet bundfældet.

Derefter hældes på glas, afkøles og sættes i køleskab.

Ghee Ghee GheeGheeGheeGhee

 

 

Gem

Gem