Hyldeblomstdrik og citronsyltetøj med hyld
Næsten hver sommer fremstiller Alfien hyldeblomstdrik og koger citronsyltetøj af de citroner, som anvendes til hyldeblomstfremstillingen. Drikken fryses ned, så er man dejlig fri for brug af atamon, som ikke er super sundt, samt at det gærer.
Citronsyltetøjet er himmelsk til ost.
Alfien har desværre et anstrengt forhold til ost, forstået på den måde, at mådehold ikke er en option og spiser derfor hovedsageligt kun ost, når der er gæster eller ved besøg hos andre. Derfor gives det meste af produktionen væk til væsener, som ikke har de samme kvaler.
Opskrift på hyldeblomstdrik fra Politiken
Alfien bruger følgende grundopskrift til drikken, og den er efter sigende meget vellykket, er tilbagemeldingerne fra sommergæsterne. Den har vist været kåret i Politiken som årets bedste engang.
Ingredienser til hyldeblomstdrik:
25 skærme hyldeblomster, helst plukket en solrig sommermorgen medens der stadig er dug i græsset
1½ kg sukker
20 g citronsyre
1 l vand
3 øko citroner
Fremgangsmåde
Hyldeblomster, citroner i skiver og sukker lægges i en stor krukke eller en spand. citronsyren blandes i kogende vand og hældes over. Dækkes til og stilles køligt. Skal trække i 5 døgn, der røres i det et par gange om dagen.
Sådan gør Alfien
Her i Alfieboet foregår det på den måde, at grenene klippes af som skærmene sidder på, så beskærer man jo samtidigt. Dejligt praktisk, når man er i gang i haven alligevel.
Når alle skærmene er plukket af, klippes så meget af stilken af som muligt, dvs. ikke længere ned end at skærmen stadig er intakt og derefter skæres de vaskede citronerne op.
Hyldeblomst, citroner og sukker lægges lagvis i lerfadet og til sidst hældes der kogende vand over tilsat citronsyre.
Der overtrækkes med film og sættes ind i køleskabet, hvorefter det omrøres en gang om dagen.
Hyldeblomstdrikken skal trække fem dage
Når de fem dage er gået er hyldedrikken færdig og citroner og hyldeblomster skal fjernes fra væsken. Først fiskes de skårne citroner op og lægges i en gryde til citronsyltetøj.
Derefter fjernes alle hyldeblomsterne, som lægges i en skål. Pres hyldeblomsterne let, så du får en god del af den væde med i hyldedrikken, som er bundet i hyldeblomsterne.
Si hyldeblomstdrikken
Hyldedrikken sies igennem en fintmasket si eller et osteklæde, hældes på plastposer, og fryses ned. Jeg tager gerne en ca. 300 ml fra, som kommes på en flaske og opbevares i køleskab. Den drikkes indenfor en uge, er min erfaring.
Opskrift på citronsyltetøj
Sæt gryden med citroner på blusset ved svag varme og knug resten af væden fra hyldeblomsterne over i gryden med citroner.
Citroner fra hyldeblomstfremstillingen er gennemvædet af sukkerlagen og endvidere er der så meget pektin i citronernes skræl, albedoen, at det bliver ret så stift, når det har kogt et stykke tid. Tilsæt derfor én dl vand med jævne mellemrum, ca. hvert 10 minut eller når du syntes, at nu er det blevet meget stift.
Til seks citroner endte jeg med at tilsætte 4 dl vand og det tog i alt ca. 50 min at koge citronerne ud.
Du kan se, når det er ved at være færdigt, citronerne skifter udseende og konsistens. Jeg udfører altid geleringsprøven, en teskefuld af syltetøjet lægges på en tallerken og når tallerkenen kan vippes uden at det render af, så er det færdigt.
Hæld på skoldede glas, skyllede med cognac og sæt de skoldede låg, ligeledes skyllede i cognac, på.