Grøn pesto – lav den selv
Noget som er lækkert er grøn pesto. I stedet for at købe den, fremstiller jeg den selv af de krydderurter, der findes i min have. Jeg bruger de såkaldte bløde krydderurter såsom mynte, persille, purløg etc. Krydderurter som rosmarin og timian er hårde og knap så anvendelig til pesto.
Hjemmelavet pesto er sundt, nemt og billigt og især hvis du vil have den økologiske variant. Ost bruger jeg ikke, da jeg ikke er interesseret i for stor indtagelse af mejeriprodukter. Ligeledes har jeg for nemheds skyld også erstattet pinjekernerne med nøddecreme.
Pesto er lækkert som tilbehør og over eller i salater. Her kan fx nævnes salat af tomat og agurk, blandet med grøn salat, vendt med små kogte kartofler, i stedet for mayonnaise til æg eller i en bønnesalat. Opskrift på Alfiens bønnesalat finder du her:Bønnesalat
Opskrift på grøn pesto
Ingredienser:
- En stor håndfuld af forskellige slags “bløde” krydderurter. På billedet er der fra kl.12 og med uret purløg, marokkansk mynte, salvie, persille, citronmelisse, kørvel, helt spæde skud af skvalderkål, basilikum samt mojito mynte. I midten er der fransk estragon og surkløver. Som du kan se, er der kun et enkelt blad salvie, hvilket skyldes at salvie har en ret så gennemtrængende smag, som let i store mængder kan blive kvalmende. Dette gælder særligt, når den anvendes frisk som her.
- Jeg bruger hvad der er i haven af krydderurter, men også spæde skud af skvalderkål, som er god til at give pestoen krop.
- 1 spsk olivenolie og 1 tsk mandel eller nøddecreme, det kan fx. være af hasselnødder, pistacie eller cashew. Her har jeg brugt pistacie. Jeg bestiller mandel og nøddecreme fra Frankrig i rigelige mængder, da jeg også bruger det til morgenmad og dip til frugt. Det er et yderst værdigt alternativ til flødeskum, finder jeg. Link til nøddecreme:Nøddecreme fra Jean Herve
- Salt og peber
Sådan gør du:
- Pluk den mængde og de krydderurter du vil have i og skyl dem godt. Nip for grove stængler af. Her er der brugt, hvad der svarer til en god håndfuld.
- Læg det i blenderen og tilsat olie, nøddecreme samt salt og peber. Blend til en ensartet konsistens og smag til med mere salt og peber, ifald der er behov.
- Bland pesto i den grønne salat, eller du kan bruge pestoen som pynt, ved at lægge en tyk stribe henover tomat og agurksalaten. Endelig kan du servere den som tilbehør i en lille skål, så alle kan tage efter behov. Pesto bliver hurtigt brunt, fordi det reagerer med luftens ilt. Det kan derfor være en god ide at hælde lidt olivenolie over pestoen, således at iltningen undgås.
- Jeg fremstiller små mængder pesto ad gangen og lige inden der skal serveres. Det skyldes at jo friskere pesto, jo flere vitaminer og jo mere prana, livsenergi, indeholder den. Men du kan sagtens fremstille større mængder, så du har til flere dage. Opbevar overskydende pesto med et lag af olivenolie henover i køleskab. Holdbarhed to til tre dage.
Er du interesseret i at læse mere om, hvordan der spises i Alfieboet og hvorfor jeg helst undgår mejeriprodukter, kan du læse mere her: Hjælp din mave til at få det bedre
Har du besvær med at få ideer til desserter, med et lavt sukkerindhold, der også er spiselige, så kan du måske lade dig inspirere af opskrifterne underneden: