Mandagsnøgler og banditgarn er de to typer af garn, jeg godt kan blive lidt træt af.
Hvad mandagsnøgler er, giver næsten sig selv. Skulle du dog ikke kende betegnelsen, er det et garnnøgle, hvor der er gået noget galt under produktionen. Herved kan garnet være flosset, for tykt eller have knuder på.
Et banditgarn derimod er det kæle/øge eller hadenavn, jeg har givet effektgarn.
Hvor man ikke kan beskytte sig imod mandagsnøgler, det er et vilkår, vil jeg mene for dem som giver sig af med at strikke, ja – så står det helt anderledes til med effektgarn.
Det er således et bevidst valg, jeg tager under strikkeprocessen, når jeg udsætter mig selv for at strikke med det lidt besværlige garn, som effektgarn er.
Jeg strikker med effektgarn, fordi det lige giver prikken over i’et på et strikemne.
Men lad os starte med mandagsnøglerne.
Mandagsnøgler – nøj, de er besværlige
Nu har jeg strikket en del i min tid, og det skal siges til garnfabrikanternes ros rundt om på kloden, at mandagsnøgler ikke er særligt hyppigt forekommende.
Jeg har dog netop igen stiftet bekendtskab med sådan et nøgle her i juni. Sidst jeg havde fornøjelsen af et mandagsnøgle var tilbage i januar 2020.
Mange i min bekendtskabskreds fylder rundt i år, og trods varmen var jeg derfor i gang med en strikgave.
Ikke overraskende var det et par uldne fingerhandsker, der var på programmet. Farven var ikke lyserød, men i stedet en lækker emeraldgrøn farve i mønstret Alexandrine. Grøn er denne venindes yndlingsfarve.
Hvorfor en strikgave bringer glæde og hvordan du kan pynte den, kan du læse om i indlægget: En strikgave…
Interesseret i at se hvad der ellers findes af mønstre? Så kan du tage et kig i strikkataloget: Strikkatalog…
Derfor volder mandagsnøgler kvaler
Mandagsnøgler volder kvaler af flere grunde.
- For det første er du er nødt til at fjerne de ødelagte garnstykker. Du får dermed også flere endehæftninger under monteringen.
- Du ved ikke længere, om du har garn nok. Lige det sidste er særligt problematisk, hvis du har større strikemner, hvor du måske ikke kan få flere nøgler i samme indfarvning.
Nu var jeg så heldig at garnforbruget til et par strikkede fingerhandsker i damestørrelse, typisk er et nøgle garn med en løbelængde på 220 – 225 m. Skulle det gå helt galt, ja, så måtte jeg jo starte forfra med et nyt nøgle.
- Din forbrugte strikketid kan ende med at ryge i vasken, skulle du ikke kunne færdiggøre dit projekt med det planlagte garn. Det er vel egentligt det mest ærgerlige, og især hvis du strikker til andre og har en bagkant på gaven.
Mandagsnøglet blev en realitet ved anden handske
Jeg strikker altid op til, hvor fingrene starter på begge handsker, og jeg starter helst med den venstre handske. Derefter kaster jeg mig over at strikke fingrene.
Første handske strikket til fingrene gik fint, jeg havde også strikket ribkanten med drejet rib. Ikke noget jeg gør så tit igen, men jeg syntes det passede til mønstret.
Anden handske ca. 1,5 cm oppe af skaftet kunne jeg se, at garnet ligesom var fortykket. Faktisk så det ud som om, garnet var svanger med en garnbaby.
Nåeh, tænkte jeg, det kan jo ske. Jeg havde nu ikke set det sidst, jeg strikkede med garn fra det mærke og i den kvalitet. Det var de lyslilla handsker med harlekintern, Columbinemønstret. Du kan se mere om det mønster i indlægget om Columbinemønstret
Fortykket garn ses også tit i forbindelse med håndfarvet garn og garn fra det japanske firma Noro, har jeg bemærket. Umiddelbart var jeg derfor ikke alarmeret. Men min opmærksomhed var vakt, og et par omgange længere oppe var garnet nu flosset.
Så vidste jeg, at den var gal, og at jeg sad med et mandagsnøgle.
Et mandagsnøgle kræver også fotodokumentation, hvis en reklamation skal være succesfuld, så jeg kiggede nøjere på nøglet og fandt hurtigt endnu et sted, hvor garnet så mærkeligt ud.
Der måtte altså pilles op, og strikkes om, kunne jeg hurtigt se.
At strikke baglæns er også at strikke
At pille kontrolleret op maske for maske og omgang for omgang kalder jeg at strikke baglæns. Det foregår på vrangsiden, når der strikkes rundt, og jeg bevæger mig fra højre mod venstre en maske ad gangen.
Det er desværre et væsentligt mere langsommeligt arbejde end bare at strikke.
Så mens jeg pillede op, ærgrede jeg mig samtidigt voldsomt over at have strikket ribkanten med drejet ret.
Nu tænker du måske, hvorfor jeg ikke bare trak pindene ud og hyllede det strikkede op, ned til hvor problemet opstod første gang?
Årsagen var, at det ikke var almindelig rib samt at det drejede sig om to – tre omgange med forholdsvis få masker på hver omgang. Ligeledes ved jeg af erfaring, at det kan være svært at samle de drejede ret op, så de forbliver drejede.
Så der var ingen vej udenom. Det er useriøst at foretage en reklamation på mandagsnøgler uden fotodokumentation.
Subscribe til Alfiens nyhedsbrev!
Kontakt til garnfirmaet Kaos Yarn
Reklamationen over mandagsnøglet til garnfirmaet gik glat, vedlagt fotodokumentation er altid et validt argument.
Det er i øvrigt min generelle oplevelse, når jeg henvender mig omkring købte effekter, der er fejlbehæftede, det være sig garn eller andet.
Dog var det ikke muligt at få et andet garnnøgle i samme indfarvning, men så fik jeg til gengæld et gavekort på garnets værdi og med fri fragt.
Det var en løsning, som jeg var tilfreds med, fordi:
Ikke uventet valgte jeg nu et lyserødt garnnøgle, og hvorfor jeg gjorde det, kan du læse mere om i indlægget om det lyserøde garn: Lyserødt garn…
Hvordan jeg tackler et mandagsnøgle, handler det næste om.
Mandagsnøgler – sådan tacklede jeg det
Jeg klippede de beskadigede garndele væk, det involverede som før nævnt at strikke baglæns.
Derefter kiggede jeg på garnnøglet for at få en ide om og et overblik over, hvor mange steder det umiddelbart var galt.
Det interessante med mandagsnøglet var jo, hvorvidt jeg kunne strikke handskerne færdige med garnet, eller jeg bare skulle starte forfra og kaste yderligere 5 timers strikketid i projektet. Min vurdering var, at det kunne godt lade sig gøre at få handskerne færdiggjort med mandagsnøglet.
Fotodokumentation, jeg tog en del billeder, som viste præcist hvori problemet bestod, og henvendte mig derefter på mail til garnfirmaet.
Så ventede jeg bare på en tilbagemelding fra Kaos yarn og den kom hurtigt.
Handskerne er nu også strikket 80% færdigt. Med andre ord:
Nu skal vi til banditgarnet, som modsat mandagsnøgler ikke er et vilkår, men et bevidst valg om at strikke med et lidt besværligt garn.
Banditgarn aka effektgarn
Banditgarn giver den skønneste effekt på strikkede emner, og selvom jeg skælder ud på det, hver gang jeg strikker med det, så kan effektgarn bare noget.
Jeg bruger fx effektgarnet til miniaturestrik på de små sweaters ribkant, og jeg strikker kun en enkelt omgang med det på hver af sweaterens ribkanter. Det er således ikke meget garn, der går til.
Alt efter hvilken farve uldgarn jeg strikker med, så bruger jeg effektgarn i enten guld eller sølv. Guld til de varme/rødlige farver og sølv til de kolde/blålige farver.
Et af problemerne med effektgarn er, at det er yderst livligt, dvs. flere meter falder af nøglet, bare man rører det.
Det er derfor i nogle butikker lagt i cellonfanposer, så garnet ikke stikker af, når kunderne rører ved det.
Brug garnvindsler til banditgarnet
Effektgarnet vinder jeg op på små garnvindsler for at imødegå problemet med det livlige garn. De små vindsler er typisk foldede garnmærkater, pap og i en snæver vending en post-it.
Det er også nemmere at have et garnvindsel med rundt fremfor et stort nøgle garn, når jeg er til socialstrik eller på tur rundt i Dannevang.
Effektgarn trevler også, hvilket gør det svært at pille op i og hæfte ender med.
Jeg er dog ved at have lært, hvordan jeg med mindst muligt besvær arbejder med det garn.
Så fx sikrer jeg mig, at jeg har en tilstrækkelig lang ende til at hæfte med både i starten og slutningen af omgangen. På den måde kan jeg altid klippe noget af, skulle garnet have startet med at trevle.
Et andet trick jeg også benytter mig af, er at binde effektgarnets to ender sammen, ved at slå en knude. Skulle garnet trevle, er min erfaring, at det ikke breder sig til den strikkede ribkant.
Det kan man selvfølgelig kun gøre, når der bare strikkes en omgang.
Det var lidt om mine erfaringer med mandagsnøgler og banditgarn.
Gør Alfien glad – del indlægget om mandagsnøgler…
Kender du nogle, som også strikker, der har lyst til at høre om mandagsnøgler og banditgarn? Så del endelig.
Subscribe til Alfiens nyhedsbrev!
Du kan også følge Vintagealfien på Facebook og Pinterest, i fald du gider det.