Stikkelsbærsyltetøj med hyldeblomst og vanilje

Stikkelsbærsyltetøj med 20% sukkerindhold

Stikkelsbærsyltetøj med hyldeblomst og vanilje fremstiller jeg hver sommer. Desværre har jeg ikke mange stikkelsbær selv, men i Momsemomsens lille have er der en buske, som giver overdådigt hvert år og jeg er den taknemmelige modtager af bærrene.Stikkelsbærsyltetøj med hyldeblomst

Hyldeblomst giver syltetøjet en pikant smag

Smagen af hyldeblomst giver syltetøjet en pikant smag og vaniljen reducerer den tilsatte sukkermængde betragteligt, så mængden af tilsat sukker er kun 20%. I alle de år jeg har fremstillet syltetøj, haft jeg kun haft to glas, hvor der er kommet mug på. Det var fra høsten 2017 og jeg opdagede det i januar 2018. Grædefærdig var jeg, da de to glas måtte smides ud, jeg elsker det syltetøj. Gudskelov fejlede de sidste to glas ingenting, og jeg har her i start juni 2018 stadig et glas, jeg spiser af. Sukker er meget anvendt til konservering, fordi det nedsætter vandaktiviteten, så skimmelvækst etc. ikke har så gode betingelser. I det her tilfælde tror jeg, at det var lågene som ikke var blevet skoldet grundigt nok. I hvert fald kan du sagtens skrue mere end betragteligt ned for sukkermængden uden at lide afsavn.

Grønne bær og pektinindholdet

Husk at bærrene skal være grønne, ellers er der ikke nok pektin i og syltetøjet bliver for flydende, i hvert fald efter min smag. Opskriften kommer her:

Ingredienser: Stikkelsbærsyltetøj med hyldeblomst og vanilje

  • 700 g grønne nippede stikkelsbær
  • 2 små hyldeblomst skærme
  • 0,5 dl vand
  • 130 g alm. sukker
  • 20 g mørk Muscovado sukker, kan erstattes med alm. sukker
  • 1 spsk Agave sirup kan erstattes med alm. sukker
  • 1 vanilje stang
  • 1 knivspids vanilje fx fra Urtekram
  • Cognac til at skylle glas og låg med

Sådan gør du:

Nip stikkelsbærrene med en lille urtekniv, i den ene ende fjernes stilken og i  den anden blomsten. Det er en hyggelig beskæftigelse og hvor alle kan deltage, unge som gamle.Stikkelsbærsyltetøj med hyldeblomst

 

Kom stikkelsbær og hyldeblomster i en gryde, tilsæt vand, sukker, stødt vanilje og tænd for blusset.

Flæk en vanilje stang og skrab vanilje kornene af og kom dem i gryden.Vaniljestangen skæres i mindre stykker og kommes også i gryden.Stikkelsbærsyltetøj med hyldeblomst

 

Koges ca. 0,5 time, kommes på skoldede, cognac skyllede glas og lukkes med skoldede, cognacskyllede låg.

Forslag til brug:

Alfien spiser hver morgen et halvt stykke rugknækbrød med mandel/nøddesmør og lidt syltetøj på.

Yndlingen er stikkelsbærsyltetøj med hyldeblomst, det smager af sommer selv en mørk februardag.

Du kan også lave en hurtig trifli med knuste kiks, lidt syltetøj, flødeskum og stødt vanilje.

Gem

Gem

Gem

Gem

Gem

Gem

Leave a Reply

Your email address will not be published.