Tips og tricks hvis du er nybegynder i strikkens verden

Tips og tricks hvis du er nybegynder i strikkens verden.

Slå op:

Der er flere måder at gøre det på. Jeg anvender et halvt nummer større pind og så kun 1 pind, andre bruger 2 pinde at slå maskerne op på.

Luk af:

Luk løst af så arbejdet ikke trækker sig

Strikkeprøve

Strik en strikkeprøve, inden du går i gang med selve arbejdet. Hvis strikkefastheden ikke passer vil det færdige arbejde enten blive for småt, du strikker for stramt, eller for stort, du strikker for løst.

Jeg er mest interesseret i bredden og nøjes derfor tit med kun at strikke ca. 5 cm i højden. I stedet for de 10 x 10 cm som strikkeprøven angiver antal pinde til.

Strikkepinde:

Du kan sagtens bruge alm. pinde fremfor en rundpind, hvis du fx skal strikke en ribkant på en hue eller ribkanten på en sweater, så syr du det bare sammen bagefter.

Køb dine strikkepinde i genbrugsforretninger eller på loppemarkeder, det gør jeg. Pinde er dyre og bliver du bidt af at strikke eller skal du strikke et stort arbejde, kan du altid købe luksusudgaven i træ. Træstrikkepinde har man resten af livet, jeg har bambuspinde som er mere end 25 år gamle, de har strikket mange vanter.

Tutorials:

Søg på nettet. You-tube har mange gode tutorials, de er typisk på engelsk.

Det kræver en gloseliste og et godt link til sådan en med videoer kunne være følgende: http://www.knittinghelp.com/videos/knitting-glossary, bemærk at du skal gå efter det de kalder the continental method, det kaldes den metode, der strikkes på i Danmark.

Pil/trevl op

Har du lavet en fejl så pil det op, du ser det uværgerligt selv hele tiden og jo længere du er kommet, inden du endelig beslutter dig, jo mere skal pilles op.

Afhængig af  fejlens karakter kan man pille op ned i arbejdet, dvs. man arbejder lokalt med fejlen, frem for at trevle flere omgange op. Fx hvis man er kommet til at strikke en retmaske, som skulle have været en vrang, flere omgange nede, kan du pille 1 maske op kontrolleret og derefter maske op igen med den rette kombination af ret og vrang.

Min erfaring er at det ikke skal være mere end 4 til 5 omgange nede, hvis det skal rettes op, så det er pænt.

Tab af maske:

Har du tabt en maske, kan du maske den op eller få en som er dygtigere end dig til at gøre det.

Sy sammen

Sy altid med en farve der passer og af samme kvalitet, fx uld i uld, og fra vrangsiden, tjek at det ser pænt ud fra forsiden. Brug en nål uden spids, på engelsk kaldes de tapestry needles.

 

About Alfien

Alfien, alter ego samt nickname hjemme som i cyberspace, står bag bloggen Vintagealfien. Her blogger jeg omkring alt det, jeg er passioneret omkring. Emner er især strik, vintagestil, DIY samt helse.
This entry was posted in Praksis, Strik and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *