Opskrift på varianter af dip – bønnedip og hummus
Året rundt fremstiller jeg dip af kogte bælgfrugter, kikærter eller forskellige bønner. Om sommeren er det især godt som dip til gulerod/agurkestave eller til frugt såsom ananas og æble. Som dressing til salat er bønnedip også forrygende eller i stedet for smør. Endelig ikke at forglemme selvfølgelig som dip til chips.
Alt efter hvilke bælgfrugter du anvender, kan dippen være alt fra hvid over til det lillasorte.
Bønnedip er sund mad
Bønner har et højt indhold af vegetabilsk protein og kostfibre, fedtindholdet derimod er ganske lavt. Bønner er derfor gode til at stabilisere et følsomt blodsukker, og i bogen: Lad bønner forandre dit liv af Lars-Erik Litsfeldt kan du læse mere om dette: Om bogen: Lad bønner forandre dit liv. Udover en sænkning af blodsukkeret opnåede han også et ret så betydelig vægttab, 25 kg på 2,5 måned. Mængden af kogte bønner er 1 dl til hvert måltid, også om morgenen, hvilket svarer til omkring 70 gram kidneybønner.
Bønnedip spiser jeg selv meget ofte, også om morgenen hvis der er noget til overs fra dagen før. Følsomt blodsukker kender jeg altfor godt til og hvis du har lyst til at læse, hvordan det faktisk kan lade sig gøre at opnå et normalt blodsukker er det her:Følsomt blodsukker
Hummus er fremstillet af kikærter
Hummus er navnet på den dip, der fremstilles af kikærter, mens bønnemos er hvad man også kan kalde dippen af bønner fremstillet af bælgfrugter såsom kidneybønner, hvide bønner også kendt som navybeans, pintobønner osv. Jeg bruger stort set samme opskrift til hummus som til bønnedip, det er faktisk kun vandmængden der varierer.
Grundopskrift til bønnedip – Ingredienser:
Udblødte og kogte bælgfrugter, det kan være hvide bønner, kikærter, kidneybønner, borlotti bønner, sorte bønner etc.
- 200 g udblødte bælgfrugter – hvide bønner, kikærter, kidneybønner etc. Her kan du også bruge kogte bønner fra dåse, hvis du ikke har tid til at udbløde og koge selv.
- Saften af ca. én halv citron
- én barneske med top af tahin
- én halv teskefuld knust spidskommen
- ½ dl vand og ca. 20 g. olivenolie
- salt og peber samt edelsus paprika til at pynte med
Jeg bruger desværre ikke hvidløg, da svovlforbindelserne som findes i friskt hvidløg, har tendens til at give mig hovedpine og især hvis jeg spiser det til frokost. Men hvis du er anderledes heldigt indrettet hvad angår tolerance overfor frisk hvidløg, så er det bare med at bruge løs.
Fremgangsmåde:
- Hæld bønner, tahin, spidskommen, lidt salt og peber op i en blender og tilsæt vand, olivenolie samt citronsaft. Jeg tilsætter aldrig al væden fra start, så kan man bedre justere smag og konsistens, det samme gælder for salt og peber.
- Blend til alle bønner er most, juster med resterende vand, olie og citron til rette smag og konsistens er opnået. Ønsker du en mere flydende bønnedip øger du vandmængden og vice versa.
- Hæld over i en skål eller en glasbeholder. Nu er det ligesom en lille zenhave, mosen skal friseres med en gaffel, dejligt afslappende. Slutteligt sprinkles med lidt olivenolie og lidt sød paprika kan drysses over, så der er en kontrast imellem farven på mosen og krydderiet. Man kan endvidere pynte med lidt krydderurter, underneden er brugt surkløver og en purløg i blomst.
- Bemærk at kikærter kræver en lidt større mængde vand når de blendes. Dette skyldes at de er mere tørre i det end andre kogte bælgfrugter.
Bønnesalat og kogning af bønner
Er du til bønnesalat eller vil du se kogetid for forskellige bønner, kan du se Alfiens opskrifter her:Bønnesalat med sennepsdressing
Gør Alfien glad
Brugte du opskriften på hummus eller bønnedip og kunne du lide det, så gør Alfien glad og del blogindlægget med andre og/eller efterlad en kommentar i kommentarfeltet. Ligeledes kan du også følge med på Facebook og Instagram, i fald du gider det: Vintagealfien på Instagram og Vintagealfien på FB