Rabarberkompot – en af forsommerens delikatesser

Pinsemandag blev det endelig tid for årets første rabarberkompot.

Rabarberkompot med lavt sukkerindhold under 20%

Maj har jo været en ret kold affære, hvilket har gjort at alting har udviklet sig langsommere i haven end det plejer.

Rabarberbed med mere sol

Ligeledes havde vi flyttet en del rabarber fra mindre heldige placeringer rent solmæssigt, til et bed med både rabarber, jordbær og efterårshindbær.

Da man første år efter en plantning, gør klogt i ikke at trække for mange rabarber, så de kan få lejlighed til at etablere sig, havde jeg således ventet og ventet.

Mit rabarberbed i haven
Mit rabarberbed i haven med vinrabarber og andre sorter

Men nu var rabarberne i min have så endelig store nok til at blive trukket.

Jeg har både vinrabarber, som er små og tynde samt nogle mere kraftige rabarbersorter.

De sidstnævnte giver rabarberkompotten krop og vinrabarberne bidrager med en smuk rød farve og fin smag.

Da oxalsyre i rabarber blev almen viden

Min far havde en stor rabarbermark, så jeg har trukket mange rabarber som barn.

I start halvfjerdserne blev der sat fokus på rabarbers indhold af oxalsyre i medierne. Oxalsyre er, hvis du ikke ved det, en organisk syre, som hindrer optagelse af calcium fra tarmen.

Så det var folkesundheden, der var bekymringen

Da indholdet af oxalsyre er mindst om foråret og i starten af sommeren, anbefales det derfor at spise flest rabarber før Sankthans.

Kigger du i din lokale dagligvarebutik, ser du heller ikke mange rabarberstilke til salg, når junimåned er slut.

Rabarberstilke til rabarberkompot
Nytrukne rabarber, den tynde er en vinrabarber

Den udmelding blev derfor enden på dyrkningen og salget af den afgrøde for min familie. Marken blev pløjet ned og det var så det.

Kigger man i dag på, hvad der skrives om oxalsyre, er der enighed om at spise dem inden midsommer, hvor syreindholdet er lavest.

Men skal man blive bekymret, hvis man alligevel spiser rabarber i juli og august?

Som med alt andet afhænger det af mængden!

Så i Alfieboet spises der flest rabarber nu, og meget mindre i de næste par måneder.

Har jeg mange rabarber inden midsommer, skærer jeg dem i skiver og fryser dem ned.

Jeg kunne aldrig drømme om at tilsætte et produkt, som binder oxalsyren, så hellere undvære.

Skær ned på sukkermængden i rabarberkompotten

Lige netop rabarberkompot er efter min mening en udsøgt delikatesse.

Vil du hæve smagsoplevelsen, så kan du prøve at skrue ned for det tilsatte sukker.

Jeg gør det i stor stil, og bruger som naturligt sødemiddel, stødt vanilje.

Jo mindre sukker du tilsætter, jo mere træder frugtsmagen frem!

Det er klart, at der er en smertegrænse for, hvor lidt sukker du kan tilsætte til rabarberkompot og stadig syntes, at det smager godt.

Men jeg er nede på under 20% tilsat sukker i forhold til rabarbermængden og det går helt fint. Sådan gør jeg i øvrigt også med kager, frugtgrød og syltetøj.

Har du lyst til at prøve, så kan du starte ud med 15 – 20 % sukker. Du kan altid tilsætte mere, skulle du syntes, at det er altså for surt. Den anden vej går det ikke af indlysende årsager.

Subscribe til Alfiens nyhedsbrev!

Opskrift på rabarberkompot med lavt sukkerindhold:

Rabarberkompot klar til servering
Rabarberkompot klar til servering

Ingredienser

  • 450 g rabarber befriet for blade og sko
  • 75 g sukker
  • 1/2 tsk stødt vaniljepulver
  • 1 spsk vand, kan undlades

Sådan gør du

Rabarber i skiver med sukker og vanilje
Rabarber i skiver med sukker og vanilje klar til at koge
  • Skær rabarberne i små skiver og hæld dem i en gryde. Tilsæt sukker, vanilje og vand.
  • Bring blandingen i kog og lad det simre en 10 – 15 minutter indtil rabarberne er kogt ud.
  • Hæld kompotten over i en skål, drys med lidt sukker og lad den køle af eventuelt med et fluenet over.

Rabarberkompot serveret som dessert

Jeg serverer altid, så alle selv kan anrette. Det sparer en masse tid og så er det også hyggeligt at sidde og komponere sin egen dessert med lige præcis den mængde flødeskum eller is man foretrækker.

Rabarberkompot anrettet fint med flødeskum og kiks
Alle bestemmer selv hvad de vil have til deres rabarberkompot

Komponer din egen dessert

Her er hvad jeg typisk stiller frem på bordet:

  • Flødeskum og is
  • Kiks, det kan være digestives eller cookies med chokolade
  • Mørk pålægschokolade og vaniljepulver
  • Mynteblade

Seneste nyt fra strikkefronten

Strikkeriet har ligget lidt stille, der har været travlt med alt muligt andet, have, oprydning og hvad der ellers er. Til gengæld har jeg så fået en masse nye ideer til strik og andet, hvilket du nok kommer til at høre mere om henover sommeren.

Men endelig fik jeg færdiggjort Anastasiamønstret. Så opskriften er nu færdiggjort og sat til salg. Du kan se mere her i strikkataloget.

Jeg oplevede dog også at knække en strikkepind under opstrikningen af ringfingeren. Det sker nu ikke videre ofte, sidst var i september 2017.

Den knækkede strikkepind i handskemønstret Anastasia

Gør Alfien glad – del indlægget om rabarberkompot

Kender du nogle som er til desserter med lavt sukkerindhold? Så del endelig.

Den senest ankomne vinrabarber
Den senest ankomne rabarber er en vinrabarber og den skal vokse sig stor

Subscribe til Alfiens nyhedsbrev!

About Alfien

Alfien, alter ego samt nickname hjemme som i cyberspace, står bag bloggen Vintagealfien. Her blogger jeg omkring alt det, jeg er passioneret omkring. Emner er især strik, vintagestil, DIY samt helse.
This entry was posted in Have og Drivhus, Lavt sukkerindhold, Sund kost, Sund og slank and tagged , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *