Stikkelsbærsyltetøj med 20% sukkerindhold
Stikkelsbærsyltetøj med hyldeblomst og vanilje fremstiller jeg hver sommer.
Desværre har jeg ikke mange stikkelsbær selv, men i Momsemomsens lille have er der buske, som giver overdådigt hvert år og jeg er den taknemmelige modtager af bærrene.
Hyldeblomst giver syltetøjet en pikant smag
Smagen af hyldeblomst giver syltetøjet en pikant smag og vaniljen reducerer den tilsatte sukkermængde betragteligt, så mængden af tilsat sukker er kun 20%.
I alle de år jeg har fremstillet syltetøj, har jeg kun haft to glas, hvor der er kommet mug på. Det var fra høsten 2017 og jeg opdagede det i januar 2018. Grædefærdig var jeg, da de to glas måtte smides ud, jeg elsker det syltetøj. Gudskelov fejlede de sidste to glas ingenting, og jeg har her i start juni 2018 stadig et glas, jeg spiser af.
Sukker er meget anvendt til konservering, fordi det nedsætter vandaktiviteten, så skimmelvækst etc. ikke har så gode betingelser.
I det her tilfælde tror jeg nu, at det var lågene som ikke var blevet skoldet grundigt nok.
I hvert fald kan du sagtens skrue mere end betragteligt ned for sukkermængden uden at lide afsavn, snarere er det tværtom. Det som sker ved et mindre sukkerindhold er, at frugtsmagen træder mere frem.
Grønne bær og pektinindholdet
Husk at bærrene skal være grønne, ellers er der ikke nok pektin i og syltetøjet bliver for flydende, i hvert fald efter min smag. Opskriften kommer her:
Ingredienser: Stikkelsbærsyltetøj med hyldeblomst og vanilje
- 700 g grønne nippede stikkelsbær
- 2 små hyldeblomst skærme
- 0,5 dl vand
- 130 g alm. sukker
- 1 vanilje stang
- 20 g mørk Muscovado sukker, kan erstattes med alm. sukker
- 1 spsk Agave sirup kan erstattes med alm. sukker
- 1 knivspids vanilje fx fra Urtekram
- Cognac til at skylle glas og låg med
Sådan gør du:
Nip stikkelsbærrene med en lille urtekniv, i den ene ende fjernes stilken og i den anden blomsten.
Det er en hyggelig beskæftigelse og hvor alle kan deltage, unge som gamle. I år havde jeg 2,3 kg frugt og det tog ca. 45 minutter for to personer at klare.
Kom stikkelsbær og hyldeblomster i en gryde, tilsæt vand, sukker, stødt vanilje og tænd for blusset.
Flæk en vaniljestang og skrab vaniljekornene af og kom dem i gryden.Vaniljestangen skæres i mindre stykker og kommes også i gryden.
Koges ca. 0,5 time, jeg fisker hyldeblomsterne op inden syltetøjet kommes på skoldede, cognacskyllede glas og lukkes med skoldede, cognacskyllede låg.
Forslag til brug af stikkelsbærsyltetøj:
Alfien spiser hver morgen et halvt stykke rugknækbrød med mandel/nøddesmør og lidt syltetøj på.
Gør Alfien glad
Kunne du bruge opskriften på stikkelsbærsyltetøj, så gør Alfien glad og del blogindlægget med andre. Ligeledes kan du også følge med på Facebook og Instagram, ifald du gider det: Vintagealfien på Instagram og Vintagealfien på FB