Syltetøj af stikkelsbær uden tilsat vand
Stikkelsbærsyltetøj med hyldeblomst og vanilje fremstiller jeg hver sommer.
Når hyldeblomsterne er ved at være færdigblomstret, er de grønne stikkelsbær klar.
Det er ved at være sidste udkald
I år har der dog været rigeligt med sol og vand i juni, så sidste weekend blev der kogt syltetøj til den store guldmedalje.
Så er du til stikkelsbærsyltetøj af grønne bær, er det ved at være sidste udkald.
Bliver bærrene for røde falder pektinindholdet drastisk og du kan ikke få syltetøjet bare nogenlunde stift uden at tilsætte dit og dat.
Overdådig stikkelsbærbusk
Hvert år plukker jeg bær af hos min mor. Hun orker ikke mere at lave al den slags mad, hun gjorde før i tiden. Det er så mit held.
I år plukkede min mor og jeg således 2,5 kg af på en busk alene.
Det er en god busk den, og jeg har også taget stiklinger af den sidste efterår. Men det tager nogle år, inden der er etableret noget der er yderigt.
Så jeg har pillet de bær af der var sat i år, så busken kan bruge sine kræfter på at vokse sig stor, etablere rodnet og ikke på at sætte frugt.
Ingen brug af sødemidler, atamon og andet hejs
Har du fulgt med på bloggen ved du, at jeg til lavt sukkerindhold, ingen sødemidler eller andet hejs, herunder også atamon.
Det går helt fint uden så meget sukker, du får en mere intens frugtsmag og, syntes jeg i hvert fald, et langt bedre produkt.
Hvad angår holdbarheden, har jeg heller ikke oplevet de store problemer, ved den lave sukkermængde og uden brug af atamon.
Intet vand og portvin i stedet for cognac
I år udelod jeg så at tilsætte vand, det eneste vand der var, sad på de skyllede bær.
Det gør at syltetøjet bliver mindre flydende, hvilket har betydning når der ikke tilsættes syltesukker og hvad det ellers hedder.
Ligeledes havde jeg heller ikke mere cognac, derfor blev glas og låg skyllet i portvin.
Portvin holder en væsentlig lavere procent end cognac, så vi tilsatte en teskefuld til hvert glas, for at kompensere.
Ingredienser: Stikkelsbærsyltetøj med hyldeblomst og vanilje
- 700 g grønne nippede stikkelsbær
- 2 små hyldeblomst skærme
- 140 g alm. sukker
- 1 vanilje stang
- 1 knivspids vanilje fx fra Urtekram
- Spiritus til at skylle glas og låg med, jo højere procent jo bedre
Sådan gør du:
Nip stikkelsbærrene med en lille urtekniv, i den ene ende fjernes stilken og i den anden blomsten.
Alle kan deltage i nipningen, i år havde jeg 2,8 kg frugt og det tog en lille time for husfotografen og jeg at ordne dem.
Kom stikkelsbær og hyldeblomster i en gryde, tilsæt sukker, stødt vanilje og tænd for blusset.
Flæk en vaniljestang og skrab vaniljekornene af og kom dem i gryden.Vaniljestangen skæres i mindre stykker og kommes også i gryden.
Koges ca. 0,5 time, jeg fisker hyldeblomsterne op inden stikkelsbærsyltetøjet kommes på skoldede, denne gang portvinsskyllede glas og lukkes med skoldede, portvinskyllede låg.
Update på strikkeudfordringen – 5 more to go…….
Endelig er der som lovet igen en update på blogindlægget: Strikudfordring – 29 fingre og det løse.
Det går fortsat fremad. Mængden af fingre, der skal strikkes færdige er nedbragt med 5, så der er kun 5 fingre tilbage.
Ribben på den manglende lyslilla handske er færdiggjort og der er strikket 10 pinde af mønstret på håndryggen.
Så det ser ud som om, at jeg får gjort det hele færdigt og før midt juli også.
Billedet ovenover er taget en pinsemorgen, hvor der, som det ses, stadig manglende lidt fingre at strikke på den lyserøde handske.
Men lyset var så fantastisk på det bunddække af nedfaldne blomster fra dronningebuskene, jeg har i haven, at det fortjener at blive vist.
Du kan læse mere her om Alfiens UFO’s og strikkeudfordringen, hvis det har din interesse.
Gør Alfien glad
Kunne du lide det, du læste?
Så gør Alfien om muligt endnu gladere og del blogindlægget “Opdateret opskrift på stikkelsbærsyltetøj med hyld” med andre og/eller efterlad en kommentar i kommentarfeltet.
Ligeledes kan du også følge Vintagealfien på Facebook, Instagram samt Pinterest, i fald du gider det.