Selvom det har været en yderst tør og varm sommer, er der overraskende mange æbler i Alfiens have.
Grundet det varme vejr er de dog en måned tidligere end sidste år.
Det samme gælder i øvrigt for kastanjer. Jeg var ude at gå en tur den tredje søndag i august, og på jorden fandt jeg nye kastanier, hvilket vel næsten er to måneder før end de plejer.
Opsamling af nedfaldsæbler er back to basic
Det første jeg gør hver morgen, efter jeg er stået op, er at samle nedfaldsæbler op i haven.
Der er dug i græsset nu, og det at samle æbler op, bringer mig i et back to basic mode, på en hel anden måde end når jeg plukker tomater eller agurker i drivhuset.
Forleden søndag morgen, da jeg tog en rundtur på matriklen, var der faldet 17 æbler ned i løbet af natten. Alle æbler kom fra det samme store gamle æbletræ, der står på plænen.
Vi lægger dem på trappen til terrassen. Her ligger de og pynter og dufter samt er i forholdsvis sikkerhed for snegle, fugle og andet.
Når efteråret for alvor melder sit komme, plukker vi de resterende æbler af og lægger dem i en kasse, men frem til det punkt er det bare nedfaldsæbler, vi spiser.
Alfieboet er i stilen shabby chic
Da Alfien bor i et hus, som indbyder til fotoshoots i shabby chic stilen, bliver æblerne egentlig bare en del af hverdagsudstillingen på terrassen.
Er forfald på den rigtige måde, benævnes det patina.
Rust og grøn maling går ret fint sammen, finder jeg og så er man jo også dejlig fri for at hidse sig op over ridser, skrammer og buler, som alle får på deres vej igennem livet.
Det gælder såvel for ting som for mennesker.
Den grønne farve, du ser på gelænderet og kan ane på døren bagved, hedder i øvrigt københavnergrøn.
Brug æbler til rodguf, æblekage med crumble eller æbletrifli
Rundt om på villavejene er der mange, som stiller nedfaldsæbler de ikke kan bruge ud i en kurv eller en spand, så de forbipasserende kan forsyne sig.
Sympatisk træk at ville give væk af overfloden, så det kan komme andre til gode, syntes Alfien.
Har man flere frugttræer som peaker på samme tid, kan det godt være en udfordring at få brugt alle frugterne.
Alle æbler bruges i madlavningen
I Alfieboet får vi faktisk brugt alle de æbler, der er hvert år.
Jeg går også all-in på opgaven.
I hverdagene er det æblerodguf, jeg fremstiller.
I starten af sæsonen er det nu ikke rodfrugter, men kun løg jeg kommer i. Selleri, pastinak etc. er ikke til at købe endnu, hvor jeg handler.
I weekenden er det de søde sager, såsom æblekage med crumble eller æbletrifli, der er i højsædet. Se links underneden for opskrifter.
Disse retter er også glimrende at invitere gæster på eller bare som en særlig treat en lørdag eller søndag eftermiddag.
Husfotografen sørger for at købe rigeligt med Alfiebenzin, hvilket er benævnelsen for flødeskum i Alfieboet, når der er æblecrumble eller trifli i farvandet.
Cremefraiche eller 10% græsk yoghurt går også an, dog er og bliver flødeskum min favorit.
Links til opskrifter på æblerodguf, æblekage med crumble samt æbletrifli
Gør Alfien glad
Kunne du lide det, du læste?
Så gør Alfien endnu gladere og del blogindlægget med andre og/eller efterlad en kommentar i kommentarfeltet.
Ligeledes kan du også følge med på Facebook og Instagram, ifald du gider det: Vintagealfien på Instagram og Vintagealfien på FB